Köpölyözés

A köpölyözés tömör lényege, hogy vákuumot hoznak létre hővel, vagy pumpával, bambusz vagy üvegharangban, és ezt a testkülönböző pontjaira helyezik. Ez egy érdekes és igen hasznos eljárás, viszonylag gyakran találkozhatunk vele. Az üveg vagy bambuszharangok különböző méretűek, és a felhasználásukról a kezelendő felület mérete, és az elérendő cél alapján döntenek.

A természetgyógyászat egyik legérdekesebb, ma is használt ága a köpölyözés. A reflexzónák ingerlésének egyik legerősebb módja. A kezelés során vákuumot hozunk létre a köpölyben, ez szívó hatásával vérbőséget okoz az adott területen. Helyileg serkenti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét és a kapillárisok átjárhatóságát, és ezzel beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Tudatosítanunk kell, hogy testünk legnagyobb szerve a bőrünk. Folyadékkal töltött, hajszálerek hálózatával ellátott, alatta található a kötőszövet, izmok és nem utolsó sorban rengeteg idegvégződés található rajta. Bőrünkön keresztül kommunikálnak szerveink a külvilággal. Itt található a 14 fő meridián, energia csatorna, melyek közvetlen összeköttetésben állnak a megfelelő szervekkel.

Köpölyözéssel hatunk az érrendszerre, véráramra valamint az energiaáramlásra az úgy nevezett chi-re, ami a kínai orvoslás szemszögéből maga az élet megnyilvánulása. Ez  szemmel láthatatlan energia, ami ott van az élet minden területén. A köpölyözés a bőrszövetbe, szívja a káros anyagokat, ahonnét a kitágult hajszálereken a pórusokon át távozik a szervezetből.

Két jelentős hatása van, tisztítja a vért és beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A köpölyök húzó hatása kitágítja a bőrben és a kötőszövetben lévő kapillárisokat, ez által növekszik a vérellátás az izmokban, megszűnik a vér és a nyirok stagnálása. Ugyanilyen jótékony hatása van az ízületekre is, ahol a véráram stimulálásával az ízületekben található kocsonyaanyag mennyisége is növekszik.

Javítja az emésztőszervek működését, a gyomorsav harmonikus felszívódását. Egyaránt hat a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerre. A köpölyözés jótékony hatásának kihasználása szinte végtelen lehetőségeket rejt magában. Jótékony hatását kihasználhatjuk, ha fogyni akarunk és akkor is, ha valami szervi vagy éppen lelki problémánk van.